• vysoce energetická potravina dodávající rychle organismu potřebné přírodní látky
• je velice rychle vstřebatelný do krve i při vyčerpání a stresu, únavě a k doplnění energie
• ve spojení s dalšími látkami vytvořil vysoce hodnotné výrobky podporující naše zdraví

• podporuje zažívací pochody a zlepšuje trávení
• posiluje centrální nervovou soustavu a psychiku
• zvyšuje detoxikační schopnost organismu
• zdroj okamžitě využitelné energie
• rychle se vstřebává a strhává sebou obsažené látky
• vhodný pro diabetiky

Zajímavosti

Hillary, přemožitel nejvyšší hory světa Mount Everestu, se na své poslední etapě před slezením vrcholu hory posilnil medem.

Mast z rybího tuku s medem – používána už od roku 29-79 před n. letopočtem

Lidové moudro: „Med je nejlepší přítel žaludku“

„Všechno je jed, nic není bez jedovatosti, ale všechno jsou léky. Pouze určitá dávka dělá látku jedem nebo lékem.“ T. Paracelus

účinky

  1. Příznivý vliv na pokožku1,2,4 jako přirozené bělidlo- odstraňuje pihy a skvrny na pokožce2
  2. Na odřeniny2
  3. Vyšší tvorba červených krvinek1,3,4
  4. Jednoduché cukry obsažené v medu se dostávají rovnou do krevního oběhu z něho rovnou do všech tkání, zvláště do svalů a jater a ty si ho uloží jako glykogen. Jaterní buňky bohaté na glykogen pak lépe odolávají toxickým a zánětlivým příčinám1,4
  5. Pozitivní účinky u nemocných s aktivní chronickou hepatitidou, ciróz (ale hlavně Ne akátový med – obsahuje totiž více fruktózy a ta je hůře stravitelná – u ostatních medů je více obsažen cukr hroznový)1
  6. Vhodných při vředových onemocněních1,4
  7. Po operaci žaludku1,3
  8. Celkově u onemocnění žaludku, akutních gastritidách1,2,3
  9. Onemocnění ledvin1,2,3
  10. U dekomprezovaných srdečních vad1
  11. Není vhodné podávat med při migréně1
  12. Při léčbě nemocí jater1,2,3,4
  13. Při akutních a chronických zánětech dýchacích cest, astmatickém zánětu průdušek1
  14. Vynikající potravina pro sportovce1,4
  15. Na léčení ran hnisavých a těžko hojících2,3
  16. med prokrvuje a působí na tvorbu lymfy. Lymfa mechanicky vymývá bakterie2
  17. při onemocnění horních cest dýchacích2,3
  18. při nachlazeních (med s teplým mlékem 1polévková lžíce na 1 šálek), s citronovou šťávou (100g medu na šťávu z jednoho citronu), šťáva z křenu s medem v poměru 1:1 při nachlazení je nutné 2-3 dna klid na lůžku protože med způsobuje silné pocení (zvláště lipový)2,3,4
  19. při tuberkulóze2,3
  20. blahodárný účinky na zažívání a činnost střev2,3,4
  21. Při zácpách působí jako mírné projímadlo2
  22. při léčení plicních nádorů (zvýšená chuť k jídlu, přibývání na váze, snížení hlenů)2
  23. při srdečních onemocněních – med podněcuje srdeční činnost, rozšiřuje věnčité cévy a zlepšuje koronární oběh krve (70g medu denně po dobu ( 1-2 měsíců)2,3,4
  24. med snižuje vylučování žaludečních šťáv i jejich kyselost- u lidí trpící na reflux a překyselení žaludku2
  25. odstraňuje pálení žáhy2
  26. při žaludečních vředech i při zánětech dvanáctníku2,3– jíst med 1-2hodiny před jídlem nebo 3 hodiny po jídle nejlépe v teplé převařené vodě- rozředí žaludeční šťávy, způsobuje rychlejší vstřebávání bez dráždění střeva2
  27. při onemocnění ledvin- šípkový čaj s medem lesní, medovicový (15g medu na 1/2l čaje) a šťávu z ředkve slazenou medem (1/2 lžíce medu na 1 číšku šťávy)2,3
  28. přítomnost písku v ledvinách- olivový olej s medem a citrónovou šťávou (polévkovou lžíci 3x denně)2,3
  29. nervózní a unavení lidé by měli večer vypít pohár horké vody s medem a citronovou šťávou u půlky citrónu nebo sníst 2 lžíce medu- má uklidňující a posilující účinek2
  30. při žlučových kamenech3
  31. u neurasthenických projevů u dětí- sedativní účinek4
  32. při nespavosti4
  33. při onemocnění z vyčerpání4
  34. při rekonvalescenci1,2,3,4
  35. ženy v těhotenství by měli užívat med proti nevolnostem(lepší výživa i psychika matky)3,4
  36. arterioskleróza 3,4
  37. při otravě houbami – teplé mléko s medem nebo čajem – podpoří poškozená játra4