• vysoce energetická potravina dodávající rychle organismu potřebné přírodní látky
• je velice rychle vstřebatelný do krve i při vyčerpání a stresu, únavě a k doplnění energie
• ve spojení s dalšími látkami vytvořil vysoce hodnotné výrobky podporující naše zdraví
• podporuje zažívací pochody a zlepšuje trávení
• posiluje centrální nervovou soustavu a psychiku
• zvyšuje detoxikační schopnost organismu
• zdroj okamžitě využitelné energie
• rychle se vstřebává a strhává sebou obsažené látky
• vhodný pro diabetiky
Zajímavosti
Hillary, přemožitel nejvyšší hory světa Mount Everestu, se na své poslední etapě před slezením vrcholu hory posilnil medem.
Mast z rybího tuku s medem – používána už od roku 29-79 před n. letopočtem
Lidové moudro: „Med je nejlepší přítel žaludku“
„Všechno je jed, nic není bez jedovatosti, ale všechno jsou léky. Pouze určitá dávka dělá látku jedem nebo lékem.“ T. Paracelus
účinky
- Příznivý vliv na pokožku1,2,4 jako přirozené bělidlo- odstraňuje pihy a skvrny na pokožce2
- Na odřeniny2
- Vyšší tvorba červených krvinek1,3,4
- Jednoduché cukry obsažené v medu se dostávají rovnou do krevního oběhu z něho rovnou do všech tkání, zvláště do svalů a jater a ty si ho uloží jako glykogen. Jaterní buňky bohaté na glykogen pak lépe odolávají toxickým a zánětlivým příčinám1,4
- Pozitivní účinky u nemocných s aktivní chronickou hepatitidou, ciróz (ale hlavně Ne akátový med – obsahuje totiž více fruktózy a ta je hůře stravitelná – u ostatních medů je více obsažen cukr hroznový)1
- Vhodných při vředových onemocněních1,4
- Po operaci žaludku1,3
- Celkově u onemocnění žaludku, akutních gastritidách1,2,3
- Onemocnění ledvin1,2,3
- U dekomprezovaných srdečních vad1
- Není vhodné podávat med při migréně1
- Při léčbě nemocí jater1,2,3,4
- Při akutních a chronických zánětech dýchacích cest, astmatickém zánětu průdušek1
- Vynikající potravina pro sportovce1,4
- Na léčení ran hnisavých a těžko hojících2,3
- med prokrvuje a působí na tvorbu lymfy. Lymfa mechanicky vymývá bakterie2
- při onemocnění horních cest dýchacích2,3
- při nachlazeních (med s teplým mlékem 1polévková lžíce na 1 šálek), s citronovou šťávou (100g medu na šťávu z jednoho citronu), šťáva z křenu s medem v poměru 1:1 při nachlazení je nutné 2-3 dna klid na lůžku protože med způsobuje silné pocení (zvláště lipový)2,3,4
- při tuberkulóze2,3
- blahodárný účinky na zažívání a činnost střev2,3,4
- Při zácpách působí jako mírné projímadlo2
- při léčení plicních nádorů (zvýšená chuť k jídlu, přibývání na váze, snížení hlenů)2
- při srdečních onemocněních – med podněcuje srdeční činnost, rozšiřuje věnčité cévy a zlepšuje koronární oběh krve (70g medu denně po dobu ( 1-2 měsíců)2,3,4
- med snižuje vylučování žaludečních šťáv i jejich kyselost- u lidí trpící na reflux a překyselení žaludku2
- odstraňuje pálení žáhy2
- při žaludečních vředech i při zánětech dvanáctníku2,3– jíst med 1-2hodiny před jídlem nebo 3 hodiny po jídle nejlépe v teplé převařené vodě- rozředí žaludeční šťávy, způsobuje rychlejší vstřebávání bez dráždění střeva2
- při onemocnění ledvin- šípkový čaj s medem lesní, medovicový (15g medu na 1/2l čaje) a šťávu z ředkve slazenou medem (1/2 lžíce medu na 1 číšku šťávy)2,3
- přítomnost písku v ledvinách- olivový olej s medem a citrónovou šťávou (polévkovou lžíci 3x denně)2,3
- nervózní a unavení lidé by měli večer vypít pohár horké vody s medem a citronovou šťávou u půlky citrónu nebo sníst 2 lžíce medu- má uklidňující a posilující účinek2
- při žlučových kamenech3
- u neurasthenických projevů u dětí- sedativní účinek4
- při nespavosti4
- při onemocnění z vyčerpání4
- při rekonvalescenci1,2,3,4
- ženy v těhotenství by měli užívat med proti nevolnostem(lepší výživa i psychika matky)3,4
- arterioskleróza 3,4
- při otravě houbami – teplé mléko s medem nebo čajem – podpoří poškozená játra4